Blogi

31.5.2018 9.30

Pomo on pilalla, työelämä on pilalla - pelkkää p****a tilalla

Hanna Puura, varapuheenjohtaja, Aito HSO

Aito HSOn varapuheenjohtaja Hanna Puura sanoo, että työelämässä kaivataan enemmän aitoa keskustelua ja asioista sopimista. Näin edistetään sekä työntekijöiden että työnantajien etua.
WP_20160403_00_40_08_Pro


DJ Ibusalia mukaillen heitän usein kuullun mantran ilmoille. Voisin vielä lisätä tuohon, että työntekijäkin on pilalla ja taukokahvikin maistuu pönttövedelle. Onko näin ja kenen on vastuu? Saadaanko tällä hokemalla Suomi nousuun? On osaamisvajetta ja työttömyyttä, ilmapiiriongelmia ja työuupumusta. Harmaan talouden keskellä kukoistaa johtamiskriisi. Aivan varmasti kaikkea tätä on, ja näihin pitää luonnollisesti puuttua. Uhkakuvien maalailun sijaan peräänkuulutan rakentavaa keskustelua, konkreettisia tekoja ja positiivisia esimerkkejä, niin päättäjien keskusteluun, mediaan, kuin työpaikkojenkin arkeen. Tarvitaan kaikki osapuolet aidosti yhteisen tavoitteen ja edun mukaisten asioiden äärelle. Pirkko Pienyrittäjä, Heikki Hitsaaja ja Amir Asiantuntija haluavat kaikki parempaa työelämää.

Ammatti- ja työnantajajärjestöillä olisi mahdollisuus ottaa tässä uudenlaista roolia ja tulla näkyvämmäksi osaksi ratkaisua.  Voisiko esimerkiksi järjestelmällinen hyvien työnantajataitojen kouluttaminen olla tällainen uuden ajattelun mukainen tehtävä? Entä työntekijätaitojen edistäminen, jo ennen työelämään astumista yhdessä oppilaitosten kanssa? Kasvuyrittäjän tukeminen sopivien työntekijöiden löytämisessä? Työkalujen ja neuvonnan antaminen maksutta myös ei-jäsenille tai sille toiselle osapuolelle? Lisäämällä palvelutarjontaan työpaikkasovittelua, työnantajabrändin rakentamista, hyviä käytäntöjä ja henkilöstöstrategian tukea? Kyllä sen matkavakuutuksen saa luottokorttifirmaltakin. Viestimällä omasta toiminnastaan avoimesti ja ketterästi jäsenten ja eri toimijoiden kesken, niillä foorumeilla missä käyttäjät ovat? Niiden juuri uusittujen kalliiden kotisivujen päivittäminen kerran viikossa tai koiranpennun pissankerääjäksi päätyvä jäsenlehti ei riitä. Pohtimalla, mikä on toimenpiteiden vaikuttavuus, muuttamalla omaa toimintaa vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden yhteiskuntaa -  yhteistyössä jopa kilpailijoiden tai vastapuolen kanssa - voisi olla yllättävän rakentavaa. Barrikadeilta brainstormingiin.

En väheksy lainkaan sitä päivittäistä edunvalvontatyötä, jota työmarkkinaosapuolten joukoissa tehdään. Uskon silti, että jos saamme Pirkon, Heikin ja Amirin osallistettua, muuttamaan asenteitaan ja toimintatapojaan, mukaan keskustelemaan ja kehittämään, voimme heittää lakkomanifestit nurkkaan ja tehdä Suomesta työtyytyväisyystilastojen listaykkösen. Mehän olemme jo maailman onnellisimpia ihmisiä, miksemme siis myös maailman onnellisimpia työntekijöitä ja työnantajia.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
31.5.2018 19.22
Anna Asiantuntija
Painavaa asiaa
Rock!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä