Blogi

28.9.2015 13.18

Muuton myötä katoavat seinätkin

Suvi-Anne Siimes, Työeläkevakuuttajat TELA ry:n toimitusjohtaja

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Jos edessä on suuri muutos, maailma voi olla jo muutaman kuukaudenkin tähtäimellä verrattain sumea. Niin on juuri nyt ainakin meidän työpaikalla.

Toimistollamme on tehty viimeisen 20 vuoden aikana pari remonttia. Sijainti on kuitenkin säilynyt samana, samoin seinät. Syksyllä edessämme on muutto. Sen myötä meiltä katoavat pääosin myös väliovet ja –seinät. Niitä jää jatkossa vain kokoustiloihin, kopiohuoneeseen ja vessoihin.

Muutamme muuton myötä melkein kaiken muunkin, sillä uusiin tiloihimme ei tule enää edes henkilökohtaisia työpisteitä vaan työskentelemme jatkossa avoimessa monitilassa. Toimistoamme aikojen alusta asti palvellut sohva sentään seuraa uudelleen verhoiltuna mukana.

Myönnän, että muutoksen suuruus hirvitti itseänikin alussa. Ja pieni jännityksen tunne tuntuu toki vieläkin vatsanpohjassa. Uskon silti selviäväni hyvin uudessa avotilassa.

Asenne auttaa, sanotaan aina. Yhtä lailla auttaa myös mielikuvaharjoittelu ja aika. Ja sen muistaminen, että muutoksesta voi selvitä siinäkin tapauksessa, että se ei alussa tunnu kivalta.

Olen itse saanut totutella muutosajatuksiin hieman työkavereitani kauemmin siksi, että olen pomo. Olen saanut päättää asioista ja myös suunnitella uusia tiloja yhdessä muutaman työkaverini kanssa. Omassa mielessäni onkin jo hyvin elävä kuva uudesta toimistosta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Mielikuvaharjoittelen usein sillä, miltä toimistolla näyttää, kun tulen ovesta sisälle ja mihin menen siellä aamukahville, missä hoidan juoksevat asiani ja pikaiset sähköpostini, minne taas menen silloin, kun haluan työskennellä keskittyneesti ja rauhassa. Ja minne silloin, kun haluan hoitaa esimiesasioita tai tehdä asioita yhdessä työkavereitteni kanssa.

Monitilatoimistot ovat työelämän uusinta uutta. Ne tulevat olemaan useimmille meistä myös työelämän tulevaisuutta.

Mikä monitilatoimistossa sitten pelottaa eniten ennakolta?

Monia painaa huoli oman työrauhan menettämisestä ja jatkuvasta keskeytetyksi tulemisesta. Ja koska työhuoneessa on oven ja seinien lisäksi usein myös ainakin joitain henkilökohtaisia tavaroita ja oman tyylin silauksia, luopuminen ”omasta tilasta” tuntuu tietenkin menetykseltä.

Toisia voi puolestaan huolettaa avotilojen täydellinen läpinäkyvyys. se nostaa näkyviin pienetkin erot työtyyleissä ja –tavoissa. Se kertoo armottomasti myös itse kunkin läsnä- ja poissaoloista.

Avotila nostaa pintaan myös mahdollisen epätasaisuuden töiden jakautumisessa. Monitilaan siirtyminen voi siksi tuoda mukanaan monta muutakin muutosta.

Avotila sietää huonosti myös työpaikan ongelmien piilottelua ja liikaa hierarkkisuutta. Siksi monitoimitiloihin siirtyminen edellyttää muutosta myös johtamis- ja toimintakulttuurissa. Juuri se kutkuttaa hieman omankin vatsani pohjassa ; )

Omassa työyhteisössämme on jo nyt monin tavoin läpinäkyvää ja avointa. Siksi uskon, että selviämme myös edessä olevasta askeleestamme kohti tulevaisuuden työelämää hyvin yhdessä. Toivottavasti asiat ovat niin myös sinun työpaikallasi!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä