Blogi

13.8.2018 11.49

Ihanaa, robotit vievät rutiinit!

Tuula Tuomainen, koulutusohjelmajohtaja, Haaga-Helia

Maailmassa on meneillään niin valtava murros, että tuntuu melkein mahdottomalta pysyä mukana kärryillä. Tekoäly, robotiikka ja automaatio muuttavat työn tekemisen tapoja, lisäävät tehokkuutta – ja vapauttavat ihmisen rutiininomaisista tehtävistä. Kaikki työ, jonka tekeminen on mahdollista kuvata ohjelmoitavilla säännöillä, voidaan periaatteessa siirtää koneen tai algoritmin tehtäväksi. Tässä kehitysspiraalissa työt uhkaavat loppua kokonaan niiltä, joiden asenne on passiivinen ja osaaminen vähäistä. 

Tuula Tuomainen blogi 2
Osaamista on tärkeä päivittää koko työuran ajan, muistuttaa koulutusohjelmajohtaja Tuula Tuomainen Haaga-Heliasta.

Elinikäisen oppimisen käsite on konkretisoitunut, sillä yksi tutkinto ei enää riitä koko työuran tarpeisiin. Tai oikeastaan ei kannata puhua tutkinnoista, vaan osaamisesta, sillä työtehtäviin tarvitaan yhä useampien osaamisten yhdistelmiä.

Paljon on puhuttu ja kirjoitettu siitä, että sihteerien ja assistenttien työ katoaa. Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen on kuitenkin eri mieltä tässä asiassa. Hänen mukaansa näiden ammattiryhmien tekemän työn tarve ei tule katoamaan, mutta se tulee muuttumaan – kuten suurin osa muistakin työn tekemisen tavoista. Ja muutoksessa menestyminen edellyttää uudenlaista osaamista.

Millaista on sitten tämä uudenlainen osaaminen, jolla näiden ammattiryhmien työympäristössä menestyy? Mitä jäljelle jää, kun kaikki, mikä voidaan automatisoida, automatisoidaan? Mitä ei voida automatisoida? Sitran Perttu Jämsen on sanonut, että jos haluaa varman työpaikan, niin kannattaa miettiä sellaista työtä, joka on ihmisen ajan antamista toiselle ihmiselle. Tällaisiin töihin liittyvät sellaiset osaamiset kuin sosiaaliset taidot, tunneäly, verkostojen luonti, ilmapiirin rakentaminen – sekä tietysti itsensä johtamisen taito. Myös luova ongelmanratkaisu sekä kaikenlainen ihmisten välinen vuorovaikutus on tärkeää osaamista. Eivätkös nämä olekin juuri niitä taitoja ja osaamisia, joita on liitetty sihteerin ja assistentin osaamisvaatimuksiin jo nyt. 

Automaatio mahdollistaa massiivisen tiedonkeruun ja analyysimenetelmät. Tiedon analysointi- ja lukutaitoa vaaditaan, että pystyy tekemään päätelmiä ja suunnitelmia liiketoimintaratkaisuissa. Näitä taitoja vaaditaan myös tiedon oikeanlaisessa jalostamisessa: oikea tieto oikeaan aikaan oikeassa muodossa oikealle kohderyhmälle. Jälleen tyypillistä assistenttityön osaamista.

Korkeakoulutetulla assistentilla on tärkeä merkitys myös liiketoiminnan strategiatyössä ja kokonaisstrategian ymmärtämisessä. Strategian jalkauttaminen vaatii ymmärryksen, tavoitteiden ja tekemisen hyvää viestimistä kaikille strategisen toiminnan osapuolille yrityksessä. Se tarkoittaa ihan jokaista yrityksen työntekijää. Assistentin rooli nähdään työyhteisön tukiroolina. Tämän tukiroolin yhä merkityksellisempi uusi ulottuvuus on strategiaviestintä. Strategiaviestinnän osaaminen sisältää juuri tuota aiemmin mainittua ajan antamista toisille työyhteisön jäsenille - ja yhteistyöverkoston toiminnan tukemista: strategian onnistuneen jalkauttamisen vaativaa viestintää oikeassa muodossa, oikeille tahoille, oikea-aikaisesti

Tuula Tuomainen
koulutusohjelmajohtaja
Haaga-Helia

Ps. Näihin teemoihin liittyen on syksyn mittaan tarjolla useita tilaisuuksia ja workshopeja, joissa voit syventää osaamistasi ja jatkaa keskustelua:


Lähteet:

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/2018: Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037.

9 ratkaisua Suomelle: Teknologiateollisuuden Koulutus ja osaaminen -linjaus 2018.

HS 26.1.2018: Tanja Vasama: Mistä löytyy töitä.

Talouselämä 2.10.2015: Etlan tutkimusjohtaja Petri Rouvinen ja kehityssosiologian tohtori Martin Kenney.Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
13.8.2018 19.32
AA
Hyvin sanottu!
Miten jännittäviä aikoja elämmekään ja mikä elämys saada olla mukana työn muuttuessa - ja aina vaan mielenkiintoisemmaksi!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä