Blogi

18.6.2018 11.24

Ammattiylpeyttä etsimässä

Iida Tuunainen, Aito HSOn hallituksen opiskelijajäsen

Aito HSOn hallituksen opiskelijajäsen Iida Tuunainen pohdiskelee blogipäivityksessään HSOiden muuttuvaa työkenttää ja ammatti-identiteetin kehittymistä. Assaritko kahvinkeittäjiä? Ei sinne päinkään!

IIda Tuunainen
Iida muistuttaa, että ammatti-identiteetti kasvaa usein vaiheittain.

Assistentti, sihteeri, koordinaattori ja mitä näitä nyt on. Rakkaalla assistentilla on monta nimeä! Lehdissä kirjoitetaan paljon siitä, miten me assistentit olemme katoava luonnonvara ja että tehtävämme tulevat katoamaan työpaikoilta. Ehkä näin onkin, mutta itse olen sitä mieltä, että työnkuva ja työtehtävät muuttuvat ja me sen mukana.

 Henkilökohtaisesti tämä asia vaivaa minua paljon, en ole vielä edes valmistunut ja saan kuulla jatkuvasti sitä, kuinka tulen valmistumaan työttömäksi tai kommentteja kuten ”kyllähän niitä kahvinkeittäjiä aina tarvitaan”. Kommentteja kuulee valitettavan paljon myös muiden alojen opiskelijoilta koulussa. Miltä heistä tuntuisi jos alkaisimme haukkumaan heidän tulevia työtehtäviään?

"On vaikea ymmärtää, miksi assistentteja ei enää tarvittaisi, kun kuitenkin opiskelijoita otetaan koulutusohjelmaan sisään kaksi kertaa vuodessa ja valmistumisen jälkeen työllistymisprosenttimme hipoo lähes sataa."

 Opiskelen nyt Haaga-Heliassa viimeistä vuotta ja olen ollut aina ylpeä omasta koulutusohjelmastani sekä siitä mitä tulen tulevaisuudessa tekemään. Olin onnekkaassa asemassa opiskelujeni alussa, kun pääsin aloittamaan oman alan työt jo samana keväänä. Vaikka työtehtävä ei ollutkaan heti varsinaista assistentin työtä, tiesin että haluan edetä tulevaisuudessa assistentiksi. Kaikille tämä ei ole kuitenkaan niin helppoa, vaihtoehtoja on monia ja henkinen kasvu ja oman itsensä löytäminen tapahtuu monilla opiskeluiden lomassa. Asiaa ei edesauta myöskään se, että omaa koulutustaustaa tai omia työtehtäviä joutuu jatkuvasti selventämään. Me kun emme ole vain niitä kahvinkeittäjiä…

 Ei ole helppoa löytää omaa ammattiylpeyttään, mutta onneksi me opiskelijat emme ole yksin tämän asian kanssa. Aito HSO:n läsnäololla on ollut ainakin itselleni suuri merkitys opiskeluiden aikana ja uskon että moni opiskelijakaverini voi samaistua tähän ainakin jollakin tasolla. Myös ainejärjestöllämme HSOY:llä, jossa itsekin tällä hetkellä vaikutan, on ollut suuri merkitys. Aktiivitoiminta kirjaimellisesti aktivoi ajattelemaan asioita ja olemaan ylpeä siitä mitä teemme.

 Haluaisinkin nyt haastaa kaikki olemaan ylpeitä omasta osaamisestaan ja työtehtävistään, olet sitten opiskelija tai jo työelämässä vaikuttaja!

 Ihanaa ja rentouttavaa kesää kaikille!

 Iida


Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi

19.6.2018 10.23
Johdon assistentti
Koululla tärkeä rooli
Oppilaitoksella on tärkeä rooli ammatti-identiteetin kehittymisessä. Loppujen lopuksi työ opettaa tekijäänsä kuitenkin. Kollegaverkostot ovat myös tärkeitä, on hyvä tuulettaa ajatuksia välillä!
19.6.2018 15.49
Sisko
Moni firma kaatuisi ilman Hosoja, kyllähän me se tiedetään ;) Ja moni pomo kaatuu varmasti ilman assaria...


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä